Hvordan spire frø selv ? 8 nyttige tips

IMG 6318 scaled

Her får du en komplett guide med 8 tips til hvordan spire frø når du spirer hjemme på kjøkkenbenken. 

Her kommer våre 8 beste spiretips

Som frøimportør, kursholder og ivrig spirer med masse erfaring gjennom 10 år har vi samlet våre beste tips til deg her:

1.Velge gode frø som er ment for spiring

Det viktigste ved hjemmespiring er å velge frø som er ment for spiring. Vi mener også at det er super viktig at frøene er økologiske

Når Sana Bona importerer sprirefrø er d/spirer-og-utstyr/22/spirefro.htmlet er mange sertifikater som Mattilsynet krever før frøene kommer inn i landet. Sertifikatene viser bakteriesjekk, renhetsserifikater mm.

Velger du frø som er gode, får du garantert spireevne og mer næringsrike frø.fullespirekasser300x300

 2. Bløttlegg frøene

a) 8 timers regelen

Alle frø som skal spire må bløtlegges. Da skjønner frøet at det skal spire. Bløtlegging tar ca. 8 timer. dvs. en dag eller en natt. Du legger de tørre frøene i en bolle eller i spireglasset og har på rikelig med vann. Noen frø f. eks erter, linser, mungbønner ol utvider seg en del under bløtleggingen, så pass på at du har nok vann.

b) 10 minutters regelen

Noen frø skal bare bløtlegges 10 min. Det er de gelerende frøene: chia, linfrø, ruccula, chia og karse. De må aldri bløtlegges en natt for da drukner de seg selv.

3. Velge en spireenhet som passer deg!

Når du skal spire kan du velge mellom spirekasser (små eller store), spireglass, spireposer, spireskåler og terrakottaspirekasser.linseriglass300x300

Tenk på dette før du velger hva du skal spire i:

 • Hvor mye vil du spire? Hvor mye skal du lage? Trenger du liten eller stor spirekasse, ett eller flere spireglass?
 • Hva slags materialer vil du bruke? Glass, plast, hampstoff eller terrakotta ?
 • Spiring på jord, eller uten jord Solsikkefrø, hvetegress og brokkolifrø trives på jord.
 • Hva har du av plass på kjøkkenet?
 • Ønsker du å spire flere frøslag samtidig? Da kan du kjøpe en spirekasse og ha ulike frøslag på hver hylle

Våre generelle tips om valg av spireenhet:

4. Vanne riktig

a) Vann 2 ganger pr dag.

Når du spirer må du huske å vanne 2 ganger om dagen.

Det er fint å ha en rutine på at du gjør det om morgenen f.eks , la det bli det første du gjør når du går inn på kjøkkenet,  og la det siste du gjør før du legger deg.

Har du en spirekasse som ikke har topplokk, så må du være mer nøye med å vanne de første dagene, særlig øverste hylle i spirekassen.

b) Skylle ikke bare vanne

Å vanne spirer betyr å la det renne masse vann over spirene, enten det er i en spirekasse eller i et spireglass. Du skal skylle godt og gi friskt vann til spirene.

Du må skylle spirene så lenge du holder på med spiringen. Når du synes spirene er ferdige setter du de i kjøleskapet og da skyller du bare de du forsyner deg meg hver dag.

5) Hell av overskudds vannspireglassstart300x300

Spiring i spirekasser

Hvis du spirer i spirekasser er det viktig at du heller av alt overskuddsvann etter skyllingen. Hvis spirene står i vann, mugner de lettere. Det blir også for lite luft for spirene. Det er viktig at du fordeler spirene på plass utover i spirekassen etter at du har helt av alt vannet etter skyllingen. Spirene skal helst ikke ligge for mye oppå hverandre i en spirekasse.

Spiring i spireglass

Hvis du spirer i spireglass så vi de stå på skrå og da skjer det en automatisk drenering og overskuddsvannet renner selv ut. Hell av vannet i spireskålen under innimellom.

6. Ikke ha i for mye frø

spirekassepassefro300x300Alle spirer kjemper om vann og luft. I en spirekasse må du ikke ha i for mye frø på hver hylle. Frøene skal helst ikke ligge for mye oppå hverandre. Da danner det seg lettere mugg og det vil spire saktere.

I et spireglass vokser spirene oppå hverandre. Her er det viktig at man ikke bløtlegger for mye frø i staren av spiringen, så frøene får plass i glasset når spirene vokser. Noen frø utvider seg veldig. Hvis du har for mye frø i spireglasset vil spirene stange i risten på toppen mot slutten av spiretiden og da blir alt svært hardpakket, og det kan bli vanskelig å få ut spirene.

Prøv deg frem. Du skal ca. 1 cm frø i bunnen av et spireglass

 7. Begynn med de lette frøene

spiresalat300x300Det er alltid lurt å begynne med frø som du garantert får til. Dette er frø som er lette å få til: alfalfa, mungbønner, linser, kløver, reddik og ferdige spiremikser

 8. Generelle tips

 • Ikke spir i direkte sollys
 • Ikke spir i veldig varme rom
 • Følg med hva som skjer, fordel floker
 • Når spirene er ferdige- kan stå fremme en stund, men bare noen dager. Legg spirene i en boks. De holder i 1-2 uker i kjøleskapet.
 • Skyll alltid spirene før bruk
 • Bruk gjerne salat slynge til å skylle og tørke spirene med.

spiesalat300x300

Lykke til! Det å spire selv er kjempe lett!

Du kan kontakte oss på telenon eller mail hvis du har spørsmål om spiring. Vi svarer gjerne.