Hva er superfood?

baerkake

Definisjon av superfood?

Med superfood menes at matvaren har et uvanlig høyt innhold av vitaminer, mineraler, antioksidanter og andre næringsstoffer. Superfood, eller på norsk supermat, er et konstruert uttrykk for ekstra næringsrike matvarer, slik naturen har skapt det. I første rekke er dette bær, frø, frukter, belger, røtter, alger ol.

Det kan være matvarer med mye næringsstoffer, mineraler, vitaminer eller andre virkestoffer. 

Når en superfood ikke er tillatt i Norge

En del superfood er ikke tillatt i Norge. Slike produkter havner på Legemiddelverkets urteliste og blir regnet som legemidler. For å kunne selge slike matvarer, må de klassifiseres fra legemiddel til Ny mat. I EU er dette kalt Novelfood.

Sana Bona jobbet de første årene med å klassifisere ny mat til mat. Det er en tidkrevende jobb. Mattilsynet krever mye dokumentasjon på sikkerhet, renhet osv.

Når du har fått matvaren flyttet fra Urtelisten/ Legemiddelklassifiseringen til Ny mat, søker du Mattilsynet om å få den Nye maten godkjent i Norge.

Sana Bona har fått disse matvarene godkjent som ny mat i Norge til glede for alle som kom etter oss: chia, gojibær og hamp.

Hvordan bruke superfood?

Hvis du innlemmer en del av disse matvarene i ditt  kosthold, øker du næringsinnholdet i det du spiser. Det er ikke meningen at du bare skal spise superfood, men ta det med i ditt daglige kosthold.

Eksempel på supermat er: rå ubehandlet sjokolade, blåbær, goji bær, acai bær, granateple, chia, bipollen mm. Se superfoodlisten 

Sana Bona har følgende supermat i sitt sortiment: Tibet gojibær, Rå kakao produkter, Chia og Bipollen.