Stabilt blodsukker – nøkkelen til god helse!
Matens funksjon og stabilt blodsukker
Maten vi spiser gir oss energi, den hjelper til å bygge nye celler, til gjenoppbygging og restitusjon, og den gir ”smøring” til celler og vev.
Fett er vår viktigste energikilde og hjernen inneholder mer enn 60 % fett. Øyet ferdigdannes når vi er 12 år gamle, og trenger fettsyrer i hele denne perioden for å utvike optimal funksjon. Fett er en viktig komponent i alle cellevegger! Karbohydrater gir oss energi. Proteinene brytes ned til aminosyrer og brukes som byggesteiner i vekst og cellefornyelse.
Vi trenger å få i oss både fett, proteiner og karbohydrater. Hvis vi klarer å ha både fett, proteiner og karbohydrater i god balanse, oppnår vi et stabilt blodsukker. Stabilt blodsukker er en av nøklene til en god helse, vitalitet og vektkontroll. Hvorfor?
Effekten av å ha et stabilt blodsukker er mange:
• Optimal hjernefunksjon. Kroppen er skapt til å være selvhelbredende/velfungerende
• Godt humør
• Ingen søthunger
• Godt immunforsvar
• Vektkontroll
• Hormoner i balanse
• Aktivt veksthormon (muskelmasse bygges opp)
• God konsentrasjon
• Høyere prestasjoner fysisk og psykisk
Hva inneholder maten: kilder til proteiner, karbohydrater og fett:
Proteiner (byggesteiner):
Proteiner brytes ned i fordøyelseskanalen og kommer ut i blodet som aminosyrer. Aminosyrene fungerer som byggesteiner for muskler, hud, hår, negler, immunforsvar med mer.
Proteiner finnes i: kjøtt, fugl, egg, fisk, sjømat, bønner, erter,frø, linser. Dette er matvarekilder vi opprinnelig hadde som urmennesker.
Naturlig fett (energi og smøring):
Naturlig fett brytes ned i fordøyelseskanalen og kommer ut i blodet som fettsyrer. Kroppen kan selv ikke produsere alle typer fettsyrer. Fett er derfor et livsnødvendig næringsemne som må tilføres via maten vi spiser. Fettsyrene fungerer som energikilde.
Fettkildene er: flesk/spekk, innmat, fet fisk, smør, kokosolje, oljer, eggeplommer,nøtter, avokado. Merk: dette er kilder vi opprinnelig hadde. Margarin er ikke naturlig fett, det inneholder unaturlige fettsyrer (transfettsyrer) og er derfor ikke egnet som fettkilde.
Karbohydrater (energi):
Karbohydrater brytes ned i fordøyelseskanalen og kommer ut i blodet som blodsukker. Blodsukker fungerer som energi for hjernen.
Merk! Kildene til karbohydrater har endret seg dramatisk i vår tid.
De opprinnelige karbohydratkildene er: grønnsaker, røtter, bær frukt. Disse karbohydratene inneholder bare 5-10 % karbohydrat, resten er vann, fiber, vitaminer og mineraler. Disse karbohydratkildene gir en langsom og gunstig blodsukkerstigning. Dette er ekstremt viktig for hjernefunksjonen, konsentrasjonen, prestasjonsevnen, humøret, god søvn og et sterkt immunforsvar. Det gir mindre søthunger og ”sug” mellom måltidene.
Nye kilder til karbohydrater er: kornprodukter (brød, bagetter, frokostblandinger, kaker, kjeks, pasta osv.), brus, juice, sukkerpålegg, saft, syltetøy, hvit ris,poteter, søte meieriprodukter (f.eks frukt/bæryoghurt). Dette er karbohydratkilder fra nyere tid. Det spesielle med dem er at de inneholder 70-100% ren karbohydrat, noe som gjør dem veldig energitette og dermed får blodsukkeret til å stige raskt og høyt.
Hva skjer hvis du ikke har stabilt blodsukkeret
Hvis vi spiser for mye karbohydrater i forhold til fett og proteiner i et måltid stiger blodsukkeret. Kroppen reagerer med å pumpe ut insulin for å senke blodsukkeret til et lavere nivå som hjernen kan tolerere og fungere på. Blodsukkeret synker igjen, men blir for lavt.
Slike blodsukkersvingninger er en stor belastning/stress for kroppen.
Effekten av høyt blodsukker (kalt hyperglykemi) er bl.a.:
OBS: du spiser deg til et høyt blodsukker!
• Antioksidantene hindres i å gjøre jobben sin
• Blodkar, hud og ledd stivner
• Øyelinsene blir uklare
• Du kan få nerveskader i føttene/nedsatt blodgjennomstrømning
• Lungevevet stivner
Effekten av høyt insulinnivå er bl.a.:
(insulin pumpes ut i blodet når blodsukkeret er for høyt)
• Blodet og åreveggene blir tykkere – kan medføre høyt blodtrykk
• Mye fett i blodet (triglyserider)
• For mye av det dårlige LDL kolesterolet. For lite av det gode HDL kolesterolet.
• Økt celledeling
• Mye frie radikaler/oksidativt stress
• Åreforkalkning
• Lite antioksidanter som naturlig skulle ha motvirket de frie radikalene
Effekter av lavt blodsukker på det fysiske:
Insulinet bidrar til at blodsukkeret synker raskt, men dermed blir det for lavt
• Hodepine /tretthet/akutt tretthet/migrene
• Svimmelhet/ skjelvinger
• Kaldsvetting
• Sug etter noe søtt/ Sug etter alkohol, nikotin,kaffe, cola
• Stoffskifte problemer
• Økt fettlagring: Overskudd av karbohydrater lagres som fett rundt midjen (også kalt insulinpølsa). Insulin er også innlagringshormon for fett i fettcellene!
• Lite overskudd til fysisk aktivitet- umulig å komme opp av sengen
• Mangelsymptomer (vitaminer/mineraler)- lite næring fra raffinert mat
Psykiske symptomer av lavt blodsukker:
• Hyperaktivitet/uro i kroppen
• Konsentrasjonsproblemer
• Irritasjon/sinne/gråteanfall og angst
Konklusjon: Urkosten
Hvis vi spiser som de gjorde i urkostholdet, da de levde som jegere og sankere, vil det være lett å ha et stabilt blodsukker. Vi er genetisk tilpasset til å spise som de gjorde for 100 000 år siden. Genforskning har vist at menneskekroppen endrer seg utrolig langsomt, bare 0,02 % på 40 000 år.
Nye sykdommer har oppstått når mennesker endrer miljø og livsstil og spesielt kostholdsvaner.
De nyere matvarene:
• Ku/melkeprodukter (etter 10 000 år f. Kr.)
• Korn/kornprodukter (etter 10 000 år f. Kr.)
• Bordsalt: NaCl
• Hvitt sukker (etter 1800)
• Poteter (etter 1750)
• Sterk bearbeidet mat (spesielt etter 1800) raffinerte karbohydrater
• Sprøytet mat (etter 1930)
• Radioaktiv mat (etter 1945)
• Kunstige tilsetningsstoffer/ E stoffer (etter 1950)
• Genmodifisert mat (etter 1990 tallet)
Kilde: Ernæringsveileder Unni Pedersen, DVD Stabilt Blodsukker: Nøkkelen til God helse.