Hvorfor brokkolispirer er så sunt?

Brokkolispirer er en av de sunneste spirene fordi den har et så høyt innhold av næringsstoffer, samt at forskning viser at det kan ha gunstig virkning på betennelse og kreft i mage tarm*.

Spirer kan karakteriseres som potent mat. Spirer er rå grønnsaker, ikke varmebehandlet, slik at næringsstoffer og enzymer er bevart. En liten spire skal bli til en stor plante. Spiser du en håndfull brokkolispirer om dagen får du i det mye næringsstoffer i en liten neve.

Det finnes 2 typer brokkoli spirer

Det finnes 2 typer spirefrø av brokkoli, og du kan dyrke brokkoli sammen med andre frø i spiremikser.

De 2 typene brokkolispirer heter Brokkoli Raab (såkalt Brokkolini) og Brokkoli Ramoso Calabrese  (den store grønnsaken vi kjenner som brokkoli). Det er minibrokkoli og stor brokkoli. Det er den store brokkolien alle kjenner (Calabrese) som er den mest potente spiren i forhold til innhold av sulforafan.

Brokkoli liker å dyrkes med and frø f. eks reddik, kløver, bukkehorn og alfalfa. Sana Bona har spiremikser med brokkoli, men du kan også mikse frøene selv.

Næringsinnhold på brokkolispirer

Brokkolispirer er rike på vitaminene A, B,C,E og K, samt mineralene Kalsium, Jern, Magnesium, Kalium, Fosfor og Sink. Proteininnholdet til brokkolispirer er ca. 34 %.

Kan brokkolispirer hjelpe mot kreft?

Det er ingen som vet sikkert, men det er gjort forskning på brokkolispirer og japanske forskere hevder at brokkolispirer kan ha gunstig effekt på kreft og betennelse i mage og tarm.

Brokkoli, som tilhører korsblomstfamilien, inneholder glukosinolat. Når vi tygger brokkolispirer, eller brokkoli, dannes et stoff som kalles sulforafan. Dette stoffet har den egenskapen at det er et kreftbekjempende molekyl. Sulforafan gjør at kroppen kvitter seg raskere med giftige, kreftpotensielle stoffer. Sulforafan har også antibakterielle egenskaper, særlig mot bakterien som forårsaker magesår ( Kilde: Mat mot kreft, Dr. Richard B’eliveau. Dr. Denis Gingras s 87).

Denne prosessen som skjer når vi tygger brokkoli, kan være svært følsom overfor varme, derfor er rå brokkolispirer mer potent en kokt brokkoli. Det er også viktig at spirene eller brokkolien blir tygget godt for at prosessen kan skje ( Kilde: Mat mot kreft, Dr. Richard B’eliveau. Dr. Denis Gingras s 85).

Hvordan spire brokkolispirer selv?

Brokkolispirer er noe alle kan spire. Brokkolispirer trives i spirekasse eller i spireglass, men du kan også dyrke brokkolispirer på jord eller på små spirematter.

Her er de enkle stegene for spiring i spirekasse eller spireglass:

 1. Bløtlegg spirene i minimum 8 timer i rikelig med vann.
 2. Hell av bløtleggingsvannet og skyll spirene godt i kaldt vann.
 3. La spirene stå på skrå i et spireglass eller fordel spirene utover hyllene i spirekassen.
 4. Fortsett å skylle spirene morgen og kveld. Husk å helle av alt overskuddsvann.
 5. Spirene vil vokse og er ferdige etter ca. 4-6 dager.
 6. Oppbevar spirene i kjøleskap og skyll de når du skal bruke de.

Last ned vår gratis spireguide her med bilder og nøyaktige forklaringer.

Nyttige tips når du skal spire brokkoli 
 • Brokkolispirer får veldig lodne røtter. Mange tror det er mugg, men det er det ikke, bare la spiringen fortsette. Røttene vil forsvinne etter hvert. Dette skjer som oftest på dag 3. 
 • Brokkolifrø liker ikke så mye vann, forsøk å skylle bare 1 gang istedenfor 2 ganger pr dag.
 • Ikke spir brokkoli der det er veldig varmt. Brokkolifrø liker å dyrkes i kald temperatur.
 • Brokkolispirer lukter kål. Det er slik frøene er
 • Effekten av stoffene i brokkoli, sies å være der allerede i starten av spiringen, like mye som etter 4-5 dager.

Gratis spireguide- det er så enkelt å spire

Får du lyst til å spire brokkoli? Last ned en gratis spireguide og sjekk brokkolifrø og spireutstyr her.