Aktiviser enzymer i nøtter

energibar

Aktiviser enzymer i nøtter ved å bløtlegge nøtter og frø?

Ved å bløtlegge nøtter og frø i vann, blir de lettere og spise og all bitter smak blir borte. Det sitter enzymbeskyttelse i det harde skallet.

Bløtlegging gjør at nøttene og frøene blir klare for å spire og gro, samt at enzymene blir tilgjengelig for oss gjennom maten. Proteinet i nøttene og frøene blir lettfordøyelig og dermed økes også dets ernæringsmessige potensial ved at alle de gode stoffene blir lettere å ta opp for kroppen.

Bløtleggingstid for nøtter og frø for å fjerne enzymbeskyttelsen

Bløtleggingstiden vil variere avhengig av type. Jo hardere nøtter og frø, desto lenger må de bløtlegges. La vannet stå 2,5-5 cm over nøttene og frøene. Da vil de ese ut og oppta oksygenet i vannet. Skyll og skift vann ofte.

  • Mandler, hassel, pistasj (nøtter) 4-8 timer
  • Para nøtter, pekan, valnøtter 2-4 timer
  • Cashew, makadamia, pinjekjerner 1-2 timer (aldri mer)
  • Hampfrø, trenger ikke bløtlegges

Bløtlagte nøtter og frø kan spises som bløtlagte. Bollen med bløtlagte nøtter, kan stå i kjøleskap. Da holder nøttene og frøene seg i ca 2-3 dager.

Nøttene kan spises våte, men det passer ikke alltid. Ved å dehydrere dem på ikke mer enn 46 grader celsius vil de bli tørre og fine igjen. Egenskapene etter bløtleggingen vil bli bevart. Å tørke nøtter tar ca. 24-36 timer. Nøttene skal kjøle seg helt og pakkes bort i lufttette glass, bokser eller poser. Slik holder de seg i flere måneder.

Kilde: Boken: ‘Ph mirakelet’ av Robert O. Young & Shelley Redford Young.