Mandler økologisk 1 kg
Original price was: kr 299,00.kr 279,00Current price is: kr 279,00.
Du sparer kr 20,00
Rå,store økologiske mandler. Levert fra økologiske, spanske bønder. Nøttene har en god smak, og ett mykt skall. Debiogodkjent.
In stock
Om Sana Bona rå økologiske mandler:
Vi har lenge lett etter en mandel leverandør med gode rå økologiske mandler. Vi har endelig funnet en ekte spansk produsent med store kvalitetsmandler. Det finnes ulike slag mandler. Disse mandlene er søte mandler, ikke bitre.
Mandlene varmebehandles ikke i knekkeprosessen. Nøttene knekkes rett før de sendes til oss, for å bevare mest mulig ferskhet. Det medfører myke, store, saftige mandler.
Vi har nær kontakt med produsent, og besøker de jevnlig.
Hva er sunt med mandler?
Mandler inneholde mye av mineralene kalsium, magnesium og jern. Forskning viser at mandler kan bidra med å senke det skadelige LDL kolestrolet.
Det er mye Vitamin-E i mandler. Vitamin-E er en kraftig antioksidant som beskytter cellene og cellemembranen.
Mandler inneholder en del mettende proteiner, og det sunnne umettede fettet regulerer blodsukkeret. En liten neve nøtter om dagen er ikke usunt.
Debiogodkjent og nøye kontrollert
Våre mandler gjennomgår en nøye kontroll hos produsent. Produsenten sjekker nøttenes kvalitet, og sjekker hele tiden muggsopp (aflatoxin), pesticider mm.
Les om aflatoxin i mandler fra tredjeland her: Beskyttelsestiltak mot aflatoxin i USA mandler
Hvordan oppstår bittermandler- Hva er bittermandler?
Bittermandler er mandler som smaker veldig bittert. Vi skal forklare litt om mandel dyrking, og hvordan det henger sammen:
Søte mandler, som vi kjenner som mandler, dyrkes på podede trær. Hvis du setter en mandel i jorden som et frø, blir det ikke et tre som bærer mandler. Det vanlige er å pode et fersken tre. Men det er også veldig fint å pode søtmandel på et bittermandel tre.
Bittermandel trærene ble brukt som grense trær mellom gårder i Spania, historisk sett, da de er et veldig motstandsdyktig tre.
Podingen av et mandeltre kan være veldig bra gjort, men også ikke så nøye gjort. Det betyr at det kan være vanskelig å skille mellom bittermandel treet som er pode treet og søtmandel treet. Slik at det tas feil av noen grener/kvister, hva som er nye/gamle kvister. Noen bittermandler kommer da med i produksjonen av søtmandel.
Noen bønder kan med vilje blande inn bittermandel når de leverer sin produksjon for å spare penger. Dette blir jevnlig kontrollert i Spania, men det er ikke så mye av det. det viktige er å ha produsenter du kan stole på.
Store mandler har 0-0,1% bittermandel naturlig forekommende. Bittermandlene er som oftest små i str. Vi kjøper derfor store mandler for å eliminere problemet helt.
Noen spiser bittermandler, da de mener det er helsefremmende. Vi anbefaler å ikke spise de, dersom du får en slik i posen.
Hvorfor bløtlegge nøtter og frø?
Ved å bløtlegge nøtter og frø i vann, blir de lettere og spise og all bitter smak blir borte. Det sitter enzymbeskyttelse i det harde skallet.
Bløtlegging gjør at nøttene og frøene blir klare for å spire og gro, samt at enzymene blir tilgjengelig for oss gjennom maten. Proteinet i nøttene og frøene blir lettfordøyelig og dermed økes også dets ernæringsmessige potensial ved at alle de gode stoffene blir lettere å ta opp for kroppen.
Bløtleggingstiden vil variere avhengig av type. Jo hardere nøtter og frø, desto lenger må de bløtlegges. La vannet stå 2,5-5 cm over nøttene og frøene. Da vil de ese ut og oppta oksygenet i vannet. Skyll og skift vann ofte.
- Mandler, hassel, pistasj (nøtter) 4-8 timer
- Paranøtter, pekan, valnøtter 2-4 timer
- Cashew, makadamia, pinjekjerner 1-2 timer (aldri mer)
- Hampfrø, trenger ikke bløtlegges
Bløtlagte nøtter og frø kan spises som bløtlagte. Bollen med bløtlagte nøtter, kan stå i kjøleskap. Da holder nøttene og frøene seg i ca. 2-3 dager.
Nøttene kan spises våte, men det passer ikke alltid. Ved å dehydrere nøtter på maks 46 grader Celsius vil de bli tørre og fine igjen. Egenskapene etter bløtleggingen vil bli bevart. Å tørke nøtter tar ca. 24-36 timer. Nøttene skal kjøle seg helt og pakkes bort i lufttette glass, bokser eller poser. Slik holder de seg i flere måneder.
Kilde: Boken: ‘Ph mirakelet’ av Robert O. Young & Shelley Redford Young.
Oppbevares: Tørt i lukket pakning.
Weight | 1000 g |
---|---|
Dimensions | 15 × 9 × 15 cm |
Næringsinnhold | <h2><strong><span style="text-decoration: underline;"><span style="font-size: 12pt;">Næringsverdi pr 100 g:</span></span></strong></h2> |
Næringsverdi pr 100 g:
- Energi: 610 kcal / 2396 kJ Karbohydrater: 4,5 g
- -herav sukkerarter: 3,3 g Protein: 18,7 g Fett: 54,1 g
- herav mettet fett: 4,1 g Fiber: 13,5 g Salt: 0,03 g