Fermentering stampestav 30 cm lang
kr 149,00
Stampestav 30 cm lang i heltre til å stampe grønnsakene og lette stampejobben når du skal fermentere. Stamperen er av bøketre. Tysk kvalitet.
På lager
Stampestav i tre til bruk i fermentering 30 cm.
Dette er en stav som kan lette jobben når du skal stampe grønnsaker med salt. I mange tilfeller vil denne erstatte ren knyttneve-håndkraft. Det kan gjøre jobben mye lettere og saften som skal komme ut under stampingen vil komme fortere. Dette er et høykvalitetsprodukt i tre fra Tyskland.
Vi har stampestaver i 3 forskjellige størrelser: 29 cm, 38cm og 59 cm lange.
Om fermentering av grønnsaker
Melkesyregjæring er en fantastisk konservering og videreforedlingsmetode for grønnsaker, og ville vekster. Tradisjonelt har man i Europa melkesyregjæret hodekål (sauerkraut), men alt av grønnsaker kan brukes, og en kombinasjon av forskjellige grønnsaker, og ville vekster blir veldig godt.
På yten av alle grønnsaker finnes det naturlig melkesyrebakterier, og andre mikroorganismer. Ved melkesyregjæring skaper man et miljø der disse mikroorganismene trives, og der andre uønskede organismer blir utkonkurrert.
Grønnsakene får et fantastisk aroma, og god holdbarhet. Grønnsakene blir lett fordøyelige, inneholdet av mineraler, sporstoffer og enzymer bevares. Dette er faktisk en av de få konserveringsmetoden som beholder alle næringsstofferne i maten.
Melkesyrede grønnsaker har et høyt innhold av levende mikroorganismer, dette er virkelig «probiotika» for vårt tarmsystem. Immunforsvaret styrkes og det hjelper kroppen slik at den enklere kan oppta næringsstoffer fra den maten vi spiser.
Oppskrift på hvordan lage fermenterte grønnsaker-surkål
Her får du alle trinnene til hvordan du kan fermentere kål og andre grønnsaker
- Når du skal lage fermenterte grønnsaker, finsnitter du grønnsakene, og samler alt i en bolle, f. eks kål, gulrot, evt. andre rotgrønnsaker som rødbet ol.
- Til dette kan du bruke en vanlig kniv, eller et rivjern til fermentering som er laget for dette.
- Havsalt helles over grønnsakene, og deretter må det stampes med knyttneven, eller med en stampestav. Stampingen skal gjøres helt til det kommer væske ut av grønnsakene. Det tar litt tid før væsken pipler ut.( Saltmål må holder: oppskrift 1 kg revet kål- 20 gr urrafinert havsalt).
- Melkesyregjæringskrukken vaskes ( men ikke i kokende vann), og de 2 keramikk stenene kan kokes i noen minutter før bruk. Alt må være rent før grønnsaker med den dannede væsken helles i krukken.
- La det være ca 3-4 cm over grønnsakene opp til toppen av krukken. Da grønnsaken kan løfte seg litt.
- Keramikk stenene skal legges oppå grønnsakene. Det skal være så mye væske at stenene på toppen er dekket av væske. Da dannes det et anaerobt miljø.
- Lokket på fermenteringskrukken settes på. Det helles vann i vannlåsen, dvs at det helles litt vann i den lille kløften som er på toppen av krukken rundt lokket.
- Så settes krukken i romtemperatur, f. eks på kjøkkenet i 2 uker. De siste 4 ukene lar du den stå kaldt. Det tar ca 6 uker å lage de fermenterte grønnsakene.
- Når du skal spise av den, henter du etter behov fra krukken.
- Tips: Fyll over i et mindre glass. Ikke åpne fermenteringkrukken hele tiden. Da holder de fermenterte grønnsakene seg best. Du kan eksperimentere med ulike krydder som einerbær, dill, karve osv. Noen velger også å spise av grønnsakene før det er gått 6 uker.
Vekt | 1000 g |
---|---|
Dimensjoner | 6 × 6 × 30 cm |